Po odkúpení objektu bývalej pivárne U troch zajacov na rohu Popolnej ulice a Námestia A. Hlinku začal nový vlastník s prerábkou priestorov a prípravami na spustenie novej prevádzky. Pod značkou známej bratislavskej burgrárne BeAbout pribudne na gastromapu Rače nový silný hráč. O časovom pláne rekonštrukcie, predpokladanom termíne otvorenia aj predpokladanej ponuke sa spravodaj Račan rozprával s majiteľom a zakladateľom značky Tomášom Jozaniakom.
Prečo ste sa rozhodli od rodiny Mesárošovcov kúpiť bývalú reštauráciu U troch zajacov?
Ako rodený Bratislavčan milujem toto mesto a Rača mi od mlada padla do oka. Hlavne kvôli prírode a viniciam. Tak isto odkedy som bol plnoletý som pravidelne navštevoval miestne vinobranie. Keď sa objavila ponuka na portáloch o predaji tejto budovy, neváhali sme! Ako mladý som sa tu vždy zastavil na polievku a kofolu po túre po Karpatoch.
Poznali ste aj históriu tejto ikonickej budovy?
Históriu budovy ako takej a prevádzky som spoznal až po niekoľkých návštevách pôvodných majiteľov, pred obstaraním budovy.
Máte nejaký vzťah k Rači alebo vás skrátka len zaujala ponuka tohto objektu na realitných portáloch?
Už viac ako 7 rokov žije moja mamina na Rendezi, teda Raču som navštevoval pravidelne. Tak isto napríklad kúpalisko Zbojnička je moje najobľúbenejšie v rámci Bratislavy.
Od začiatku vedeli, že chcete v objekte znovu otvoriť gastroprevádzku?
Ako človek podnikajúci v gastre som vždy sníval o niečom vlastnom. S potenciálom, ktorý táto budova má, bol teda môj zámer jasný od začiatku! Urobiť z Popolnej ulice 1 miesto, kde sa budú stretávať ľudia pri pohári vína, piva, dobrom jedle. V príjemnom prostredí, s perfektným prístupom a rozumnými cenami.
Práce v interiéri už prebiehajú. Budete meniť dispozície pôvodných priestorov?
Práce prebiehali už dávnejšie. Nie úplne tie fyzické, skôr projektové. V súčasnosti, po udelení povolení, sme mohli konečne pristúpiť aj k stavebným prácam. Dispozícia bude sčasti odlišná od tej, akú si možno niektorí pamätajú. Asi najväčšou zmenou prejde zadná časť objektu, bývalá kuchyňa. Túto časť ideme zbúrať a namiesto nej vybudujeme tak potrebnú letnú terasu.
V akom štýle sa má niesť interiér?
Interiér, ako vidno na vizualizáciách, bude skôr industriálny. Tehla, drevo, kov. Zakomponujeme aj niektoré prvky typické pre Raču a jej vinice.
Bude mať objekt viacero sektorov resp. prevádzok?
Priestor bude zjednotený do jednej prevádzky, no vizuálne rozdelený do dvoch častí. Bistro, alebo ako sa v minulosti hovorilo Espreso, a hlavná reštauračná časť s otvorenou kuchyňou. V každej časti budeme podávať mierne odlišné jedlá. Terasa bude podľa našich predpokladov hlavne o pive, radleroch a miešaných nápojoch. Veríme, že hostia v letných mesiacoch využijú aj našu ponuku jedla grilovaného na dreve.
Budete meniť aj vonkajší vzhľad objektu?
Vonkajší vzhľad by sme radi zjednotili, hlavne farebne. Prebehnú opravy fasády a mierne zmeníme aj dispozíciu. Na základe povolenia od pamiatkarov sa vrátime k pôvodnému vchodu zo strany dnešnej okružnej križovatky a námestia. Terajší vchod zmeníme na okno. Samozrejme, opravíme aj priliehajúce chodníky. Okná v strednej časti zväčšíme, aby do priestoru vniklo viac svetla. Tak isto vchod na terasu bude presklený, s rozmermi zhruba 3 x 3 metre.
Aký je harmonogram prác a kedy máte výhľadovo naplánované otvorenie?
Prace sú naplánované na celý rok 2022. Koncom septembra by mala byť hotová komplet vzduchotechnika, teda pľúca prevádzky. Následne postavíme na svoje miesto gastro zariadenia a koncom septembra 2022 by sme mali byt v rámci interiéru hotoví. Exteriér by mal byť dokončený do konca októbra, no spustenie celej prevádzky plánujeme až na budúci apríl. Na jeseň 2022 sú totiž avizované ďalšie reštrikcie pre gastro prevádzky. Vtedy sa predpokladá ďalšia vlna pandémie. Vzhľadom na to by pre nás bolo neefektívne otvoriť skôr ako na jar 2023. Mrzí nás, že Račania budú musieť toľko čakať, no situácia a neisté podnikateľské prostredie nám nedáva na výber. Týmto by sme sa chceli aj našim budúcim hosťom ospravedlniť za komplikácie.
Ste vari najznámejšia bratislavská burgráreň. V Zajacoch budete ponúkať len burgre, alebo práve naopak – pôjdete do iného štýlu ponuky?
Ťažko povedať, či najznámejšia. Tou je podľa nás McDonald. Možno prvá slovenská burgráreň by sedelo viac. Začali sme s ponukou burgerov v roku 2009, kedy málokto predpokladal, že tento typ jedla bude takým hitom ako pizza. Prevádzka v Rači bude základnou ponukou rovnaká ako tie v centre Bratislavy. Pridanou hodnotou a novinkou by mali byť na dreve grilované jedlá vonku na terase. Tak isto ponuka piva bude iná ako doposiaľ. Dohodli sme sa so spoločnosťou Budweiser, že budeme ponúkať čapovaný tankový Budvar!
Ako by ste 3 vetami opísali Račanom vašu značku Be About a jej históriu?
V BeAbout (viac tu)si zakladáme na tom, aby každý hosť odchádzal spokojný a s dobrým pocitom nielen v žalúdku. Servírujeme preto pre Vás denne čerstvé hamburgery a ostatné jedlá len z kvalitných surovín. Nechýba ani široká ponuka nápojov z celého sveta, koktejly, pivo, dobrá nálada a priateľská atmosféra.
Ako vnímate situáciu s gastrom v Rači? Nebojíte sa priveľkej konkurencie? Alebo je naopak konkurencia v porovnaní s miestami iných vašich prevádzok menšia?
Gastro je tu na vysokej úrovni. Rača ma veľa kvalitných prevádzok s rôznorodou ponukou. Tento fakt vnímame pozitívne. Konkurencia je veľmi dobrá vec, nakoľko nás núti ostať neustále v strehu a popasovať sa o priazeň hostí z tejto čarovnej lokality. Veríme, že ponúkneme nielen kvalitné, dobré jedlo za výhodnú cenu, ale aj priateľský a rýchly servis, typický pre všetky prevádzky BeAbout.
Plánujete aj pokrmy reflektujúce vinohradnícku tradíciu obce?
Na základe poznatkov z Koloničovej kúrie získaných za posledný rok sme sa rozhodli zostať zatiaľ pri ponuke, ktorú máme. Nie je však vylúčené, že v budúcnosti, keď zistime aké sú potreby a stravovacie chute našich zákazníkov, zaradíme do ponuky niečo typické pre vinohradnícku oblasť. Novinkou oproti terajšej ponuke však bude podávanie rôznych gulášov a desiatových polievok pre hosti z radov turistov aj cyklistov. Samozrejmosťou bude detské menu pre mlade rodiny. Určite sa nevyhneme ani rezňom na rôzne spôsoby. Tie má rád vari každý.
Ján Bednarič, foto archív (FB Rača na starých fotografiách a pohľadniciach), vizualizácie Scale studio
Bez komentára